Унеможливити знищення історичних памяток в місті Києві.

публікація На реалізаціі 18.04.2016

За останні роки ми бачили чимало прикладів знищення та руйнування історичних памяток міста.
Вимагаємо вжити всіх заходів для унеможливлення їх знищення в майбутньому.
Для цього слід:
- Поновити ти актуалізувати реєстр історичних памяток та архітектури в м.Києві
- Розробити сайт що буде розповідати про них
- Дослідити всі шляхи через які руйнували історичні памятки минулі роки та закрити законодавчо таку можливість в майбутньому
- Зробити дослідження стану історичних памяток
- Зі Власніками, що доводять памятки до руйнації розірвати договори оренди та зобовязати їх відшкодувати місту шкоду і відновити історичні будівлі.
- Заборонити встановлення балконів та кондициіонерів на історичних будинках.
- Примусово змусити знести самовільні конструкції на історичних фасадах.

Доручення:

Київський міський голова Віталій Кличко доручив постійній Комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування, Комісії з питань власності, Комісії з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків та Комісії з питань культури та туризму розглянути петицію щодо унеможливлення знищення історичних пам`яток в м. Києві в порядку, визначеному рішенням Київської міської ради № 103/2006 від 8.10.2015 "Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій".

Хроніка подій

05.04.2017
План заходів

Відповідно до вимог Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій затвердженого рішенням Київської міської ради від 09.02.2017 №817/1821 розроблено план заходів, спрямованих на реалізацію порушених в електронній петиції питань.

План заходів

18.04.2016
Відповідь

На петицію "Унеможливити знищення історичних памяток в місті Києві." від 08-10-2015 дана наступна відповідь:

Шановний Арсенію Леонідовичу!

Для  дотримання норм, визначених статтею 23-1 Закону України «Про звернення громадян», відповідно до рішення Київської міської ради від 08.10.2015 №103/2006 «Про затвердження  Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій» ініційовану Вами та підтриману територіальною громадою міста Києва електронну петицію «Щодо унеможливлення знищення пам’яток у м. Києві» (від 13.11.2015 №Б-29181) розглянуто та повідомляємо наступне.

Під час розгляду зазначеної петиції на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики відповідно до статті 14 Положення про постійні комісії Київської міської ради, затвердженого рішенням Київської міської ради від 19.06.2014 №9/9, було створено робочу групу під головуванням депутата - члена комісії Березницької Л.І., до складу якої увійшли депутати постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування,   архітектури та землекористування,  постійної комісії Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків, представники  управління правового забезпечення діяльності Київської міської ради, Департаменту культури виконавчого органу Київської   міської   ради   (Київської  міської державної адміністрації),  Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської   міської   ради   (Київської  міської державної адміністрації), управління охорони нерухомої культурної   спадщини   та  заповідників Міністерства культури України,   громадськості та  ви як автор петиції.

Зазначаємо, що  робоча група продовжує свою роботу з метою напрацювання рішення для розв’язання юридичних колізій щодо створення публічної бази даних інвентаризації об’єктів культурної спадщини.

З огляду на  важливість викладених в електронній петиції проблем та суспільну занепокоєність питанням збереження у столиці пам’яток культурної спадщини  відповідним службам доручено розглянути питання про створення окремого структурного підрозділу – Департаменту охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Також вивчаються питання про:

-                затвердження положення про громадських інспекторів з охорони культурної спадщини з можливістю залучення волонтерського руху в пам’яткоохоронній сфері та висвітлення їхньої роботи на муніципальному сайті;

-                створення цільового фонду фінансування охорони культурної спадщини, який би, в тому числі, поповнювався за рахунок надходжень від штрафних санкцій за порушення правил використання об’єктів культурної спадщини, а також платежів за користування (володіння) об’єктами культурної спадщини, земельними ділянками історико-культурного призначення, розміщення реклами на/в таких об’єктах тощо;

-                створення служби ведення моніторингу Історико-архітектурного опорного плану та міського реєстру об’єктів культурної спадщини при Київському науково-методичному центрі по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій, наділивши останній відповідними повноваженнями та передбачивши для цього відповідне фінансування;

-                створення офіційного муніципального сайту з метою висвітлення на ньому актуальної інформації для громадської спільноти міста Києва стосовно нерухомих об’єктів культурної спадщини Києва і службу ведення такого сайту при Київському науково-методичному центрі по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій, наділивши останній відповідними повноваженнями та передбачивши для цього відповідне фінансування.

Про результати опрацювання зазначених питань Вас та громадськість буде поінформовано.

З повагою   Київський міський голова                                                            В. Кличко

Відповідь на петицію:

17.03.2016
Розгляд петиції:

Постійна комісія Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики, спільно з Управлінням збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини Департаменту культури КМДА, Київським науково-методичним центром по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій та представниками громадських організацій, в межах своєї компетенції та функціональної спрямованості надає висновки і рекомендації.

Деталі у вкладеному файлі:

Лист

22.02.2016
Розгляд петиції:

7.12.2015 року на виконання доручення Київського міського голови від 13.11.2015 №Б-29181 відбулося засідання постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування.

На засіданні було ухвалено:

Делегувати депутатів Київської міської ради – членів постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування Бродського В.Я., Назаренка В.Е. та Негрича М.М. для участі у роботі робочої групи, створеної 03.12.2015 постійною комісією Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики для розгляду петиції щодо унеможливлення знищення історичних пам’яток в місті Києві.

Витяг з протоколу №1 засідання постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, арх